Tietoja minusta

torstai 25. lokakuuta 2012

Valokuvan luvaton käyttöönotto



Paikallislehti Keski-Uusimaa uutisoi (la 20.10.2012) Järvenpään lukiolla pidetystä vaalikeskustelusta ja huomasin, että lukion slideshowssa oli tutun näköinen kuva, joka löytyy mm. blogiartikkelistani Jäähalli - skeittiparkki (1-0)


Itselle heräsi kysymyksiä, että;

a) kysyttiinkö minulta etukäteen lupa valokuvan käyttöön ?

b) sovinko kysyjän kanssa kyseisen käytön hinnasta ?

c) mainittiinko kuvaaja kyseisessä powerpoint-esityksessä ?


Vertailun vuoksi Turun yliopisto tekee parhaillaan hakijaportaaliinsa keulakuvajuttua ja minulle laitettiin vastikään asiallinen sähköposti erään ottamani valokuvan käytöstä, eli asia etenee kuten sen kuuluukin edetä.




Tässä muistutukseksi joitain otteita tekijänoikeuslaista;

- Valokuvaajalle syntyy tekijänoikeus automaattisesti heti kuvan ottohetkellä, mitään oikeuden rekisteröintiä ei tarvitse suorittaa


- Valokuvaa ei saa käyttää tai julkisesti esittää tai valmistaa siitä kappaleita ilman tekijänoikeuden haltijan tai hänen edustajansa lupaa


- Yhden osan käyttäminen kuvasta on yhtä kuin koko kuvan käyttäminen;


- esim. 1: Kuvassa naisen kasvot, rajaat kuvan pelkkään silmään ja julkaiset sen > julkaisukorvausta ei alenneta vaan joudut maksamaan koko kuvan käytöstä


- esim. 2: Otat neljä eri kuvaa, joita yhdistelemällä rakennat yhden uuden kuvan > joudut maksamaan tekijänoikeuden haltijoille kaikkien neljän kuvan käytöstä.


- Respektioikeus: teosta ei saa muuttaa tai saattaa yleisön saataviin tekijän taiteellista arvoa tai ominaislaatua loukkaavalla tavalla. Teoksen muuttamista on esimerkiksi teoksen värien muuttaminen tai teoksen leikkaaminen ja rajaaminen. Eli tarvitset aina luvan kuvan muuttamiselle.


- Isyysoikeus: Tekijällä on tekijänoikeuslain nojalla oikeus tulla ilmoitetuksi teoksensa tekijänä sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii. Hyvä tapa on esim. © Ville Valokuvaaja/SKOY (Valokuvaajan nimi + hänen oikeuksiaan edustavan yhtiön nimi). Kreditin voi julkaista joko jokaisen kuvan yhteydessä, sivun tai aukeaman reunassa listamuodossa, artikkelin otsikon alapuolella, tai erillisessä "copyright-laatikossa" esim. lehden tai kirjan lopussa.


- Moraaliset oikeudet: Valokuvaaja tulee ilmoittaa hyvän tavan mukaisesti ja valokuvaa ei saa muuttaa tai esittää valokuvaajaa loukkaavassa yhteydessä. Valokuvaaja voi halutessaan myydä kaupalliset tekijänoikeutensa, mutta moraalisia tekijänoikeuksia ei voi myydä tai siirtää, eli kuvaajan isyysoikeus ja moraaliset oikeudet säilyvät aina.


- Kun ostat valokuvia on syytä aina olettaa, että olet ostamassa kertajulkaisuoikeuksia, ellei toisin ole nimenomaan sovittu. Sopimus on aina syytä tehdä kirjallisesti tai luettava toimitusehdot huolella.


- Kertajulkaisuoikeus tarkoittaa, että kuvaa voi käyttää sovitulla hinnalla vain kerran ennalta sovitussa mediassa/käytössä, siis esim. tietyn lehden tietyssä numerossa. Ilman lupaa/sopimusta/lisäkorvausta ei kertajulkaisuoikeuksin ostettua kuvaa voi käyttää toistamiseen samassa lehdessä, eri lehdessä, markkinoinnissa, suorapostituksessa, kirjassa, internetissä, CD-rommilla, DVD:llä, PDF-tiedostossa jne (ellei kyse ole Royalty Free-kuvasta).



Ps. Kai meikäkin voi kohta mennä nallekarkkikauppaan ja syödä suolet täyteen karkkia ja kuitata maksun sanomalla kassalle "kiitos, oli muuten tosi hyviä karkkeja".
Sehän on ihan OK ?

9 kommenttia:

Pietu kirjoitti...

Teoskynnys tarkoittaa, että teoksen on ylitettävä tietyt vaatimukset eli oltava riittävän itsenäinen ja omaperäinen saadakseen tekijänoikeudellisen suojan.

Jani Kääriäinen / www.hemmonkuvat.com kirjoitti...

Tarkennetaan sitten vielä himpun verran, eli;

"- Tekijänoikeus valokuvaan on voimassa 50 vuotta kuvan ottamisesta (= ei teoskynnyksen ylittävä valokuva) tai 70 vuotta kuvaajan kuolemasta (= teoskynnyksen ylittävä valokuva)

- Teoksen määritelmä: itsenäinen, omaperäinen teos. Käytännössä lähes kaikki kuvat ylittävät teoskynnyksen eli suoja-aika on 70 vuotta kuvaajan kuolemasta"

Anonyymi kirjoitti...

"Jos kopioit netissä olevia kuvia omalle koneellesi ilman erillistä lupaa, olet tällöin tekemässä yksityiskopioita, joita et voi enää esittää julkisessa tilanteessa."
T:paistinpannun lainaaja

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa Hemmolla isoratas pyörittää tyhjää ko. asian johdosta. Vai onko tuo rahanahneus tarttuvaa sorttia? Tapaus vaikuttaa todelliselta pilkun viilaukselta, onnetonta.

Jani Kääriäinen / www.hemmonkuvat.com kirjoitti...

Anonyymi:
Yes, rattaat on pyörinyt kohta tyhjää jo 34 vuotta, mutta lain mukaan minulla on kaiketi oikeus saada korvausta tehdystä työstä.

vv kirjoitti...

Noita valokuvien varastelijoita on aina välillä. Ehkäpä törkein viimeaikojen esimerkki on yksi heppu jonka sivusto napsii kuvia omille sivuilleen flikkerin tagien mukaan, sivusto on jossain määrin yleishyödyllinen joten pelkästään kysymällä olisi voinut saada luvan. Mutta sivuston tekijä kuitenkin on tähän mennessä jättänyt vastaamatta kaikkiin lähettämiini viesteihin(email, facebook, twitter) ...sopivan innonpuuskan tullessa roimasen reippaan laskun perään, selvä ja kiistaton syy laskutukseen kun jo löytyy.

Tuostakin kun valittelin niin heti löytyi joku kommentoija jonka mielestä olin vain ahne/en huolinut ilmaista julkisuutta. Tiettävästi muillakaan ammattialoilla ei ole tulonhankkimisajatuksena se että jaetaan kaikki mahdollinen ilmaiseksi sitä vastaan että kyljessä lukee oma nimi?

Anonyymi kirjoitti...

Eipä se nyt rahanahneutta ole jos oikeuksistaan pitää kiinni. Tässä tapauksessa luulen, että hemmo ois antanu kuvan käyttöön luvan ilman korvausta, jos vaan ois kysytty. Kun samalla saa itselleen tärkeää asiaa näkyville tuommmoisessa tilaisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Nallekarkkikauppa-vertaus oli osuva. Luultavasti nuo jotka työtään ja tekijänoikeuksiaan puolustavaa valokuvaajaa rahanahneudesta syyttävät, ovat juuri niitä, jotka itse ahmivat maksamatta toisten omistamat "nallekarkit"!

Jani Kääriäinen / www.hemmonkuvat.com kirjoitti...

Tulipas sopivaan aikaan aiheeseen liittyvä uutinen, vaikkei kuvan luvaton käyttö tällä kertaa ollutkaan blogissa, vaan blogiSTA:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012110616292597_uu.shtml